Βασιλίσσης Σοφίας 121, Αθήνα, 11521
Τηλ.: 6946 066 973
e-mail: info@corneasurgery.gr
Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φακού του ματιού που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι διαυγής. Ο φακός βρίσκεται ακριβώς πίσω από την κόρη και αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς μηχανισμούς εστίασης του ματιού (ο άλλος είναι ο κερατοειδής) . Η θόλωση αυτή του φακού εμποδίζει το φώς να περάσει μέσα στο μάτι μειώνοντας έτσι την όραση. Συνήθως και τα δύο μάτια επηρεάζονται αλλά όχι πάντα στον ίδιο βαθμό.
Όλοι αναπτύσσουν κάποια θόλωση του φακού με την ηλικία, οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 60 ετών έχουν κάποιου βαθμού καταρράκτη. Η ηλικία όμως δεν είναι η μοναδική αιτία για την εμφάνιση καταρράκτη.
Στο σχηματισμό καταρράκτη μπορούν να συμβάλλουν:
Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη;
Οι εξετάσεις για τη διάγνωση του καταρράκτη είναι αρχικά η εξέταση οπτικής οξύτητας και στη συνέχεια η εξέταση με σχισμοειδή λυχνία. Ο οφθαλμίατρος θα χρησιμοποιήσει σταγόνες για να διαστείλει την κόρη του ματιού σας με σκοπό να εξετάσει το φακό για σημεία καταρράκτη και μετά το πίσω μέρος του ματιού σας (που ονομάζεται αμφιβληστροειδής) για να αποκλείσει άλλη παθολογία. Λόγω της χρήσης των σταγόνων η όρασή σας μπορεί να παραμείνει θολή για αρκετές ώρες δυσκολεύοντας το διάβασμα και την οδήγηση.
Είναι πιθανό να μπορούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση και την εξέλιξη του εάν:
Όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα του καταρράκτη, η όραση μπορεί να βελτιώνεται με τη χρήση καινούργιων γυαλιών. Αν ο ασθενής είναι ικανοποιημένος με την όραση που επιτυγχάνεται και ο καταρράκτης δεν είναι σημαντικός, δεν χρειάζεται θεραπεία σε αυτό το σημείο. Αν η όραση δεν είναι ικανοποιητική ή ο καταρράκτης είναι σημαντικός, η σωστή και μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση του. Η παλιά άποψη ότι ο καταρράκτης πρέπει να ωριμάσει για να αφαιρεθεί δεν ισχύει στη σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπισή του, τουναντίον αυτό εγκυμονεί περισσότερους διεγχειρητικούς κινδύνους.