ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ
Τι είναι η βλεφαρίτιδα;
H βλεφαρίτιδα είναι φλεγμονή των βλεφάρων που οφείλεται στην υπερέκκριση λιπαρών εκκρίσεων από τους βλεφαρικούς αδένες και στην ανάπτυξη βακτηρίων στα βλεφαρικά χείλη. Πρόκειται για μία χρόνια ουσιαστικά κατάσταση που εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις, δηλαδή περιόδους κατά τις οποίες ο ασθενής δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα και περιόδους κατά τις οποίες τα συμπτώματα είναι αισθητά. Παρουσιάζεται πιο συχνά σε άτομα με λιπαρό δέρμα ή κάποια νοσήματα όπως η ροδόχρους ακμή και η σμηγματορροική δερματίτιδα.
Ποιές είναι οι μορφές της βλεφαρίτιδας;
H Βλεφαρίτιδα εμφανίζεται με δύο μορφές:
1. Πρόσθια βλεφαρίτιδα (Anterior blepharitis), που επηρεάζει την εξωτερική πλευρά του χείλους του βλεφάρου, εκεί όπου εξέρχονται οι βλεφαρίδες, και συνδέεται συνήθως με την ανάπτυξη βακτηρίων όπως ο σταφυλόκοκκος.
2. Οπίσθια βλεφαρίτιδα (Posterior blepharitis), που επηρεάζει την εσωτερική πλευρά του χείλους του βλεφάρου και προκαλείται από τη δυσλειτουργία των οπίσθιων βλεφαρικών αδένων.
Χαλάζιο στο πάνω βλέφαρο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας;
- ερεθισμός των βλεφάρων με αίσθημα κνησμού
- αίσθημα καύσου και ξένου σώματος στον οφθαλμό
- ευαισθησία στο φως και θολή όραση
- ερυθρότητα στα βλεφαρικά χείλη και στον οφθαλμό
- παρουσία "πιτυρίδας" στις βλεφαρίδες
- δακρύρροια και αφρώδη δάκρυα
- ανάπτυξη Χαλαζίου (κύστη στα βλέφαρα που φλεγμαίνει).
Πως γίνεται διάγνωση της βλεφαρίτιδας;
Η βλεφαρίτιδα ανιχνεύεται με οφθαλμολογική εξέταση των βλεφάρων, χρησιμοποιώντας τη σχισμοειδή λυχνία.
Πως θεραπεύεται η βλεφαρίτιδα;
Η βλεφαρίτιδα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με τον συνδυασμό ενός τακτικού προγράμματος υγιεινής των βλεφάρων και την βοήθεια κατάληλων φαρμάκων.
1) Υγιεινή των βλεφάρων:
- Ζεστές κομπρέσες, που θα πρέπει να γίνονται με μία καθαρή μικρή πετσέτα προσώπου η οποία θα έχει εμποτιστεί με ζεστό νερό. Αφού στύψουμε το καθαρό αυτό πανί το τοποθετούμε πάνω στα κλειστά βλέφαρα για 5 λεπτά, έως ότου μειωθεί η θερμοκρασία του. Στη συνέχεια κάνουμε "μασάζ" στα βλέφαρα με κινήσεις μπρός την κατεύθυνση των βλεφαρικών χειλέων με σκοπό την εκκένωση των αδένων από τις λιπαρές εκκρίσεις που προκαλούν το ερεθισμό. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται 1-2 φορές την ημέρα. Σκοπός αυτής της θεραπείας είναι να αυξηθεί η θερμοκρασία των λιπαρών εκκρίσεων που παράγονται μέσα στους αδένες των βλεφάρων για να αλλάξει η πυκνότητα τους και να διευκολυνθεί η έκκρισή τους.
- Ελαφρά πλύση των βλεφαρίδων (όχι του ματιού) με ειδικά μαντηλάκια που διατίθενται στο εμπόριο ή διάλυμα Baby Shampoo (θα πρέπει να αραιώνετε 1 ml Baby Shampoo σε 5 ml νερoύ).
2) Φαρμακευτική θεραπεία:
- Τεχνητά δάκρυα χωρίς συντηρητικά για την αντιμετώπιση της συνυπάρχουσας ξηροφθαλμίας.
- Αντιβιοτική αλοιφή για μερικές εβδομάδες για την αντιμετώπιση του σταφυλόκοκκου και των άλλων βακτηρίων.
- Κορτιζονούχος αλοιφή, για μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να μείωθεί η φλεγμονή (απαιτεί παρακολούθηση από Οφθαλμίατρο).
- Αντιβιοτικά από το στόμα, συνήθως της ομάδας των Τετρακυκλινών, για να γίνουν οι λιπαρές εκκρίσεις των βλεφαρικών αδένων πιο λεπτόρευστες και λιγότερο ερεθιστικές. Η χρήση των αντιβιοτικών αυτών απαγορεύεται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό γιατί προκαλούν ανωμαλίες στα αναπτυσσόμενα δόντια και οστά.
Η καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού, που περιγράφεται παραπάνω, έχει τη μεγαλύτερη σημασία στη μακρόχρονη αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδας.