ΟΖΩΔΗΣ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ SALZMANN

H Οζώδης Εκφύλιση Salzmann είναι μία αργά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του κερατοειδούς που χαρακτηρίζεται από την παρουσία φαιόχρωμων επιφανειακών οζιδίων, συνηθέστερα στη μέση και άκρα κερατοειδική περιφέρεια του ενός ή και των δύο οφθαλμών. Σε μερικές περιπτώσεις τα οζίδια αυτά συνδυάζονται με περιφερική νεοαγγείωση και αυτό πιθανότατα αποτελεί μία πιο επιθετική μορφή της νόσου.

Ποια είναι η αιτιολογία;

Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί την εμφάνιση των οζιδίων. Παρότι σε κάποιες περιπτώσεις σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή της οφθαλμικής επιφάνειας, όπως η βλεφαρίτιδα και η ξηροφθαλμία, συχνά εμφανίζεται σε άτομα που δεν έχουν κανένα ιστορικό οφθαλμικής φλεγμονής. Είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι αίσθημα ξένου σώματος, δακρύρροια και μείωση της οπτικής οξύτητας αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Η διάγνωση είναι κλινική και γίνεται με εξέταση στην οφθαλμολογική λυχνία αλλά, αν υπάρχει αμφιβολία, μπορεί να επιβεβαιωθεί με τομογραφία οπτικής συνοχής OCT.

Ποια είναι η θεραπεία;

Σε ήπιες περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα δεν είναι έντονα και η οπτική οξύτητα δεν έχει επηρεαστεί, η συντηρητική θεραπεία με ενυδατικά κολλύρια σε συνδυασμό με μικρές δόσεις τοπικής κορτιζόνης είναι αρκετή. Αν τα οζίδια προκαλούν έντονα συμπτώματα ή μειώνουν την οπτική οξύτητα, μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα με μία μικρή επέμβαση που ονομάζεται επιφανειακή κερατεκτομή και γίνεται με τοπική αναισθησία. Το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης πλησιάζει το 90%.

Back to Top